De verdeling van Spanje

Spanje bestaat uit 17 autonome regio’s die zijn opgericht na de bepaling van de grondwet van Spanje die in 1978 werd aangenomen. De autonome gemeenschappen hebben een beperkte autonomie en voorkomen daarom dat Spanje wordt gedefinieerd als een federatie maar als een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Deze autonome gemeenschappen worden individueel bestuurd door hun respectieve wetten die bekend staan als Statuten van Autonomie. Andalusië, Catalonië en de Gemeenschap van Madrid zijn de meest bevolkte autonome gemeenschappen in Spanje.

Andalusië

Andalusië is de grootste autonome gemeenschap in Spanje op basis van de bevolking en het is de thuisbasis van ongeveer 8,4 miljoen inwoners, wat neerkomt op ongeveer 17,84% van de totale bevolking van Spanje. De autonome regio heeft een oppervlakte van 87.598 km², het is daardoor ook de tweede grootste regio in Spanje en een bevolkingsdichtheid van 96 personen per vierkante kilometer. De autonome regio is een van de meest verstedelijkte in Spanje, waarvan de helft van de bevolking in 28 grote steden woont. Andalusië werd officieel erkend als een autonome regio op 30 december 1981, waarbij de status tweemaal werd herzien (in 2002 en 2007). De grootste stad van Andalusië, Sevilla, is de administratieve hoofdstad van de autonome regio, Spaans wordt erkend als de officiële taal van Andalusië. De economie van Andalusië was traditioneel gebaseerd op zijn landbouwsector, maar in de afgelopen jaren is de dienstensector in de autonome regio uitgegroeid tot de belangrijkste economische sector van het grootste deel van het BBP van Andalusië. De economie, die tussen 2000 en 2006 met 3,72% groeide, is een van de snelst groeiende van alle autonome regio's in Spanje. Het BBP per hoofd van Andalusië is 16.960 euro.

Catalonië

Catalonië is de op een na meest bevolkte autonome gemeenschap van Spanje met meer dan 7,5 miljoen mensen die verblijven binnen de grenzen van Catalonië. Catalonië is ook een van de grootste autonome regio’s met een oppervlakte van 32.113 vierkante kilometer, wat de autonome gemeenschap op de zesde plaats plaatst. De bevolkingsdichtheid in Catalonië is een van de hoogste in Spanje met 235 personen per vierkante kilometer. Barcelona met zijn 1,6 miljoen inwoners is de grootste stad van Catalonië en tevens de administratieve hoofdstad van de autonome regio. De geschiedenis van Catalonië gaat terug tot de 10e eeuw, maar het werd opgericht als een autonome gemeenschap op 9 september 1932, de status werd herzien op 9 augustus 2006. Catalaans, Spaans en Occitaans zijn de officiële talen in Catalonië. In 2014 was Catalonië de rijkste autonome regio van Spanje met een BBP van $ 331,16 miljard en een BBP per hoofd van de bevolking van 27.248 euro. De financiële sector van Catalonië is een van de belangrijkste economische sectoren en zelfs 10 van de 46 spaarbanken in Spanje zijn gevestigd in Catalonië.

Andere autonome gemeenschappen van Spanje

De andere autonome gemeenschappen van Spanje zijn, Castilla-La Mancha, Galicië, Baskenland, Valencia, Castilië en Leon, Asturië, La Rioja, Murcia, Cantabria, Canarische eilanden, Navarra, Extremadura, Aragon en de Balearen.

Copyright © 2019 - kaart-spanje.nl